Despre arici

Aflu de pe net că în ultimul timp românii şi-au schimbat gusturile în materie de animale de companie  renunţând la vechii prieteni , pisica şi câinele în favoarea aricilor tot mai des expuşi vânzării în magazinele de specialitate . Nu este un inconvenient că nu pot fi dezmierdați și deși sunt mai puțin exotici decât un hamster sau porc de Guineea sunt mult mai ușor de întreținut decât un cameleon sau o iguană , de exemplu. Moda cere sacrificii și în materie de animale de casă trebuie să ne aliniem tendințelor , restul , ce mai contează.

Ariciul a luat parte la Facerea Lumii: după ce Dumnezeu a făcu Pământul neted, l-a întrebat pe arici dacă este este bine astfel. Acesta i-a spus că oamenii nu vor putea trăi fără apă, deci fără râuri și fără lacuri. Atunci Dumnezeu îi dădu permisiunea să facă ce crede el de cuviință. Ariciul intră cu cârtițele, cu furnicile și șoarecii în pământ și făcu râuri și lacuri. Dumnezeu avu nevoie de ajutorul ariciului și la așezarea Cerului, deoarece acesta s-a nimerit să fie mai mic decât Pământul. Doar ariciul știa că Pământul poate fi micșorat prin încrețirea lui, adică prin crearea munților și a văilor.
Ariciul e prezent uneori ca fiind ursuz, deoarece nu este mulțumit cu răsplata pe care Dumnezeu i-a dat-o – țepi pe corp, însușirea de a se rostogoli – pentru contribuția lui cosmogonică.
Ariciul îl ajută pe Dumnezeu să alterneze ziua cu noapte prin împletirea unui fir alb cu unul negru.
Ariciul a avut și o altă contribuție  cosmogonică: după o îndelungată cugetare, Dumnezeu se hotărî să aprobe nunta Soarelui și chemă nuntași. Pe arici era să-l uite, și îl invită, prin intermediul albinei, doar într-un târziu. Acesta sosi ultimul , în carul lui tras de doi armăsari. Spre uimirea nuntașilor, el dădu cailor să mănânce jar sau pulbere de pe drum. Fu întrebat de ce nu oferă cailor hrana obișnuită. El răspunse că, dacă Soarele se va căsători, va avea copii, deci vor exista mai mulți sori și va fi atât de cald încât pământul își va pierde vegetația. Ariciul mai zise că vrea să își obișnuiască armăsarii de pe acum cu viitoarea lor hrană. Dumnezeu și nuntașii au înțeles atunci că Soarele trebuie să rămână neînsurat.

Dar, dincolo de mitologia sa absolut surprinzătoare şi de informaţiile de ordin strict zoologic, vom descoperi un animal tot mai des încolţit şi periclitat de acţiunile nesăbuite ale omului. Aricii trebuie să supravieţuiască! Fără ei lumea ar deveni mai săracă, iar toamna şi-a pierde din farmec…

Surse : Descoperă ; Jorjette

5 gânduri despre „Despre arici

  1. M-am topit!
    Povestindu-i doamnei mele de fotografiile văzute în cadrul „Life in Pictures”, i-am spus şi despre puii de arici sugând la mămica lor. Nu s-a lăsat astăzi până n-a dat de ei… 😀

  2. Pingback: Despre arici « A different blog | Vasile Roata

  3. Sorin,interesant articolul tau.

    Aceste animalute indragite ,ne stârnesc întotdeauna un sentiment de simpatie instantanee, dublată de curiozitatea primordială a copilăriei.

Lasă un comentariu