Cine este Dragobetele?

 Divinitate mitologică similară lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat a fi fiul Dochiei, un bărbat chipeș și iubăreț nevoie mare. Nu blând că Sf. Valentin, ci năvalnic el era la daci zeul care, ca un ” naș cosmic”, oficia în cer la începutul primăverii nuntă tuturor animalelor. În decursul anilor această tradiție s-a extins și la oameni. Astfel, de Dragobete, fetele și băieții se întâlnesc pentru ca iubirea lor să țină tot anul, precum a păsărilor ce se „logodesc” în acesta zi.
Motivația preluării obiceiului păsărilor era profundă, din moment ce păsările erau privite ca mesagere ale zeilor, cuvântul grecesc „pasăre” însemnând chiar „mesaj al cerului”.
Dragobete este și un zeu al bunei dispoziții de ziua lui făcându-se petreceri (fără indecențele evenimentelor similare din zilele noastre), iar de acolo porneau de multe ori viitoarele casnicii…

sursa:traditii

2 gânduri despre „Cine este Dragobetele?

  1. Mai putin sărbătorit, considerat probabil „bătrân”, Dragobetele nostru de fapt un flăcău frumos, de toată isprava, statornic în dragoste şi cu o identitate sigură, spre deosebire de omologul lui din occident, Valentin care este mai mult o denumire simbolică dar care se bucură de manifestări de amploare şi asta probabil -cel putin la noi- pentru că s-a împrumutat de la occidentali tot ce se numea distracţie, dar nimic din corectitudinea şi seriozitatea cu care se munceste.
    Te felicit că i-ai acordat o postare atât de frumoasă şi sărbătorească!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s