2012 între mit şi realitate

   Data de 21 decembrie 2012 este aşteptată cu sufletul la gură de un număr tot mai mare de persoane din întreaga lume. S-au făcut numeroase profeţii spectaculoase în legătură cu această dată, de la alinieri planetare cu efecte apocaliptice, ciocniri devastatoare cu diferite corpuri cereşti până la schimbări globale în conştiinţa umană. Totul porneşte, cel puţin în teorie, de la presupusele profeţii făcute de mayaşi.

Deşi multă lume crede că data de 21 decembrie 2012 constituie capătul calendarului mayaş, acest lucru este greşit. Această dată reprezintă doar finalul unui ciclu al timpului mayaş .

Pasul decisiv pentru introducerea conceptului „apocalipsa în 2012” în conştiinţa publică a fost o conferinţă organizată în august 1987 de José Arguelles în cadrul unui festival New Age.

În anii ’70 şi ’80, arheologii americani au făcut numeroase descoperiri datând din vremea mayaşilor, reuşind totodată să descifreze un număr crescând de texte ale acestora. Speculând interesul crescut al publicului pentru această civilizaţie şi profitând de faptul că adepţii curentului New Age doreau o mai mare apropiere de spiritualitate, Arguelles a susţinut faptul că civilizaţia mayaşă nu era în întregime pământeană, ci avea origini extraterestre, iar „ciclul armonic al istoriei” urma să se încheie în 2012

Astăzi, mulţi oameni cred că data de 21 decembrie 2012 va aduce o schimbare radicală, dacă nu chiar apocalipsa. Chiar dacă această profeţie se va dovedi la fel de falsă ca cea a lui William Miller, nu este exclus ca fenomenul creat în jurul acestei date să constituie sâmburele din care să crească o mişcare religioasă sau spirituală nouă

Citeşte tot articolul

10 gânduri despre „2012 între mit şi realitate

 1. Interesant subiect.
  Oare am ajuns, cu adevarat, la capatul unui ciclu cosmic? Va exista o epoca a trezirii, un nou pas in evolutia omenirii – sau chiar sfarsitul lumii pe care o cunoastem?
  Dincolo de clișee, paranoia, scepticism sau fanatism, rămâne faptul că fenomenul 2012 afecteaza conștiința globală în maniere fără precedent…
  În tot haosul și nebunia din jur, între toate variantele și teoriile, Filmul tău care e?

  • Profetia este o probabilitate, o intelegere a ceea ce s-ar putea petrece, in cazul in care cursul evenimentelor ar continua sa se desfasoare ca in prezent. Pentru unii care au ales deja un drum gresit, profetia devine o ştampila pe vesnicie, iar pentru cei care pasesc semeti pe calea adevarului, profetia devine cel mai bland ghid. Momentul 2012 este un moment critic, chiar daca multi afirma ca nu este decat o reeditare a ceea ce s-a petrecut in 2000, un joc pentru a tulbura mintile si a distrage de la ”realitate”.

   • „..Momentul 2012 este un moment critic..”
    In ce fel ar putea fi el critic ? Tare sint curios !

   • In sensul că poate însemna ceva ca : fapte , credibilitate , formarea altor curente religioase şi multe altele ce mintea le poate născoci , oricum nu cred că va putea trece neobservat în urma atâtor speculaţii , dacă ar fi doar speculaţii .

 2. Subiectul este foarte interesant insa eu nu cred in el. Am devenit atat de sceptica incat ma minunez chiar si pe mine.

  P.s. Imi place noua tema. 🙂

  • Buna seara Lillee! Chestiile astea cu sfarsitul lumii, etc, sunt chestii pentru audienta si publicitate pentru GLOATA. televiziunile au bani de la GLOATA. GLOATA crede si in Dumnezeu si finanteaza „credinta”. cei care au ceva mai multa minte, si-o folosesc.
   Multumesc de vizita!

 3. Vazusem azi un articol interesant pe tema asta pe portalul realitatea.net. Oricum, dincolo de speculatii, fabulatii, raman afirmatiile mayasilor, si nu ale muritorilor de rand, ci ale oamenilor de stiinta, apolegeti ai propriei identitati, cum ca anul 2012 n-are nicio legatura cu apocalipsa,,,

  • Te salut Teo !
   Vezi tu , totuşi mayaşii nu susţin că această dată semnifică sfârşitul total ci doar al lumii cum o ştim. Asta poate însemna multe . Pe de altă parte 21.12.2012 nu este data la care se termină calendarul lor ci doar un ciclu al timpului aşa cum a mai fost.
   Şi tot mai des mă gândesc că totul poate fi o speculaţie având la bază scrieri antice ce lasă loc interpretărilor cu un plus de mistic adus de tehnologia modernă (vezi Nibiru ) totul la limita credibilului. Este un mare profit pe baza unor speculaţii bine „meşteşugite ”
   Părerea mea !

   • Imi place ca , dupa ce postezi articole care dezmembreaza prostiile mass-media , tot tu vii si spui ca , stii…, exista un dar . Mai spui : „totuşi mayaşii nu susţin că această dată semnifică sfârşitul total ci doar al lumii cum o ştim.” Te rog frumos , posteaza si tu o sursa serioasa care sa arate unde spun maiasii asa ceva.! La Nibiru , nimic nu este la limita credibilului ! Totul este fals ! Ti se spune clar , cum dreaq numai aia care posteaza filme pe youtube , vad planeta respectiva . Unde este , daca se apropie de noi ? Ca si marea aberatie cu google care tine secret nu stiu ce zona ! Dar , chiar ne-am prostit cu totii ? Daca google tine secret pe computer , eu nu ma pot uita la cer , imi interzice google ? ? Pueril .
    Asa incepe totul : Prima data zici ca nu exista , pe urma ai dubii , te mai uiti pe youtube , pe siteuri , si in final iti zici ca daca atata lume zice , trebuie sa fie ceva . Nu , toata lumea care zice si crede asa ceva ESTE PROSTA !

   • Ceea ce ai scos din context ar însemna că : potrivit mayaşilor, anul 2012 nu va fi sfârşitul lumii, ci momentul când adevărul ne va fi revelat. Toate aceste schimbări dramatice vor avea efecte serioase şi asupra ADN-ului uman, care va fi suferit o reprogramare şi va fi îmbunătăţit. Oamenii vor depăşi tehnologia, aşa cum e cunoscută azi. Cea de-a 5-a Lume se sfârşeşte în 1987. A 6-a Lume începe în 2012 iar ei au încheiat calendarul la a 6-a , asta nu înseamnă musai că atunci va dispare lumea . Interpretări se pot da multiple , asemeni , dacă ne amintim , catrenelor lui Nostradamus care au fost interpretate in fel şi chip chiar dacă la prima vedere erau doar simple versuri adesea fără înţeles , abia apoi , după săvârşirea faptei li se dădea interpretarea , corectă . Aşa
    şi cu mayaşii foarte usor pot fi denumite speculaţii , aşa că ce sursă credibilă ? speculaţiile şi conspiraţiile nu au avut niciodată o sursă despre care se putea spune ca este 100% credibilă .
    Cu google care tine secret nu îmi pare aberatie . Există o întreagă teorie despre manipularea maselor şi combaterea panicii generale în cazul anunţării unui viitor cataclism . Logic nu ? eu văd mai simplu totuşi faptul că google poate ascunde . Diferenţa este că unii caută cu google si nu e şi alţii , poate , văd cu propriile mijloace şi probabil le şi filmează aşa că de ce crezi că google nu ar putea ţine secret ? hai un exemplu realist : caută cu google aria 51 şi apoi vezi fotografii sau filmuleţe ale zonei . Din multitudinea fotografiilor şi filmuleţelor este imposibil să nu existe şi ne-trucate .
    Aceste lucruri vor naste tot timpul controverse până la proba contrarie .
    Părerea mea !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s